Resultaten met een multifocale inplantlens

Er wordt steeds gestreefd om zowel de vertecorrectie als de leesbril zoveel mogelijk te corrigeren.

Bij de meeste mensen volstaat de inplanting van een multifocale lens om de brilcorrectie volledig en definitief te corrigeren.
Kunnen we dit beloven? Nee. Bij sommigen blijft er nog een kleine restafwijking over.
Deze kunnen indien nodig in een latere fase gecorrigeerd worden door middel van een excimerlaserbehandeling of een tweede lensinplanting. Deze behandeling wordt ten vroegste 3 maand na de lensimplantatie uitgevoerd.
Globaal kunnen we stellen dat 80% van de mensen na een multifocaal lensimplant volledig zonder bril kunnen functioneren. Hiermee bedoelen we dat het zicht zowel ver, op tussenafstand als dichtbij voldoende is zonder bril.

Soms merken we een wat minder zicht op tussenafstand. Dit vertaalt zich vooral in problemen bij het computerwerk. Hiervoor kan een lichte brilcorrectie worden voorgeschreven (leesbril van +1 à + 1,5 D).
Bij anderen is het vertezicht wat minder. Dit is meestal het geval wanneer het hoornvlies niet helemaal rond is. Hier kan terug geopteerd worden voor een lichte brilcorrectie, die vooral nuttig zal zijn bij het autorijden en TV-kijken. Indien gewenst, kan deze afwijking meestal met de excimerlaser worden behandeld.

Na implantatie van een multifocale lens zult u typisch kringen, halo’s bemerken rond de lichten. Deze worden geleidelijk kleiner en minder storend tijdens een aanpassingsperiode van 3 tot 6 maand. Meestal storen ze niet meer na enkele maanden, maar blijven ze wel zichtbaar.

Multifocale lenzen zijn niet geschikt voor iedereen. Tijdens de vooronderzoeken worden mogelijke tegenindicaties minutieus uitgesloten.