Operatietechniek

1. insnede en openen van het voorste lenskapsel

Aan de rand van het hoornvlies wordt een heel kleine insnede gemaakt. Meestal is deze insnede 2,2mm groot.

De voorste oogkamer wordt gevuld met een ‘viscoelastisch materiaal’. Dit product blijft gedurende de hele ingreep in het oog. Het beschermt het hoornvlies en zorgt ervoor dat de voorste oogkamer voldoende diep blijft tijdens de ingreep.

Daarna wordt een cirkelvormige opening gemaakt in het voorste lenskapsel. De diameter van deze opening bedraagt ongeveer 5mm.

2. verwijderen van de lenskern met de phacoemulsificatie

De lenskern wordt in kleine stukjes opgesplitst door een fijn en hol buisje, dat zeer snel trilt in het oog en hierdoor ultrasone golven veroorzaakt. Deze kleine stukjes worden via het buisje opgezogen.


’phaco’-toestel

3. verwijderen van de cortex of lensschors

Tussen de lenskern en het kapsel bevindt zich een zachtere substantie, lensschors genoemd. Deze wordt via een ander buisje opgezogen.

Na deze procedure behouden we het lenskapsel. Het achterste lenskapsel is intact. Vooraan bevindt zich de ronde opening, waarlangs we de inhoud van de lens hebben verwijderd.

4. inplanten van de nieuwe lens

De nieuwe lens wordt ingeplant in het heldere lenskapsel. Op deze wijze bevindt het zich op een perfect natuurlijke plaats, op de plaats waar de eigen lens zich voorheen bevond. Om een perfecte stabiliteit en positionering van deze lens te garanderen, wordt het kapsel verstevigd met een kleine en flexibele ring, die het kapsel opspant.

Eens de lens ingeplant is, wordt de voorkamer gespoeld. De wondjes worden gecontroleerd. Er wordt wat vocht ingespoten in de wondrandjes. Dit sluit het wondje waterdicht. Een draadje is meestal niet nodig.

Helemaal op het eind van de ingreep wordt een kleine hoeveelheid antibiotica ingebracht in het oog, ter bescherming tegen mogelijke infecties.